PÄÄKIRJOITUS KESÄKUU 2022

Halu lukea kirja joskus uudestaan

Aikoinaan alussa seitkytäluvun Iitin yhteiskoulun äidinkielen tunnilla suuresti arvostettu opettajamme Karoliina Moilanen kysyi ”Millainen on hyvä kirja?”. Eräs oppilaista vastasi: ”Sellainen minkä haluaa joskus lukea uudestaan”. Vastaus täytti opettajamme kriteerit.

Briteissä tehdyn tutkimuksen mukaan merkittävä syy asiakkaan menetykseen (68 %) on, ettei myyjä ole kaupanteon jälkeen enää yhteydessä tai kiinnostunut asiakkaasta. Tekohymyjen sekä konemaisen ”Hyvää päivänjatkoa -toivotusta” huomattavasti parempi konsti pitää asiakas on huomioida hänet luontevasti myös muutoin kuin kauppoja tehdessä.

Tunnen paljon ihmisiä, jotka haluavat nimenomaan asioida kävelykadun vaikutuspiirissä, siis muitakin kuin kaupunkimme keskustassa asuvia. Kuten hyvään kirjaan tekee mieli palata uudestaan, niin sama pätee myös antoisan palvelun pariin hakeutuminen, jonka on kokenut. Mielikuva lujittuu, kun kyseisen liikkeen johtaja / omistaja kaupungilla liikkuessa moikkaa ja vähäsen rupatteleekin asiakkaan kanssa. Tämä koskee tietenkin myös liikkeen työntekijöitä. Yksinkertaista on lujittaa kanta-asiakas luonnollisesti.

Allekirjoittanut on lujitettu usean palvelun piireihin monilla aloilla, omistajan tai firman työntekijöiden näppäryydellä sekä diplomatian taidoin.

Antoisaa kesää sekä raikasta tulevaa syksyä (on nimittäin minun ykkösvuodenaika tuo syksy👍).

Pertti Paloranta
Kouvolan Ydinkeskusta ry:n hallituksen jäsen