Katin Blogi


Mitä tehdä Kouvolassa?

Muutin kesäkuussa 2019 Kouvolaan ja kaupunki on alkanut tulla pikkuhiljaa tutuksi. Kouvolasta löytyy urbaania kaupunkielämää ja ihanaa luonnon rauhaa. Tässä blogissa kerron, mitä minä teen vapaa-aikanani, joten millään en pysty esittelemään kaikkea kivaa Kouvolasta. Pahoittelut tästä jo etukäteen.

Tykkään vanhoista rakennuksista. Niissä on mukava käydä aistimassa menneen ajan tunnelmaa ja kuulla rakennuksiin liittyvien ihmisten tarinoita. Kouvola onkin kartanoiden kaupunki ja nähtävää riittää. Varsinkin Kasarminmäen historiallinen alue aivan ydinkeskustan kupeessa vetää puoleensa. Kauniit punatiiliset rakennukset, Alvar Aallon suunnittelema portti ja 1900-luvun alussa venäläisten rakentama Pyhän Ristin kirkko ovat minulla mukavasti kävelymatkan päässä.

Ja ulkoilu sekä liikkuminen ovat yleensäkin mieleeni. Tutuksi ovat tulleet myös keskustan kuntosalit, Palomäen hyppyrimäen uudet kuntoportaat ja Urheilupuisto. Ja Urheilupuistosta löytyvät myös kesällä KPL:n ja talvisin KooKoon pelit. Repoveden kansallispuistossa vaeltelusta olen haaveillut ihan Kouvolaan muuttamisestani saakka ja fatbikeäkin olisi kiva kokeilla. Samoin yksi tämän vuoden tavoitteista olisi käydä edes puolet Kouvolan luontopoluista. Mutta työkiireet ja ehkä se nuotion savussa viihtyvän kaverin puute ovat pitäneet minut toistaiseksi keskustan tuntumassa.

Kulttuuria, kulttuuria

Kouvolan Teatterissa on ihana tunnelma ja loistava ohjelmisto. Koti- ja ulkomaisen draaman lisäksi luvassa on komedioita, koko perheen näytelmiä sekä musikaaleja. Juuri musiikkiosaaminen onkin yksi Kouvolan Teatterin vahvimmista vetovoimatekijöistä! Toivon, että Kouvola saa pitää teatterinsa vielä pitkään.

Kulttuurin ystävää hemmotellaan Kouvolassa. Täältä löytyy upeat konsertit, joita tuottaa muun muassa Kymi Sinfonietta, jonka pääsylippuja saa meidän toimistoltamme aina tiistaisin klo 11-16. Sinfonietta on Kouvolan ja Kotkan yhteinen orkesteri, joka konsertoi molemmissa kaupungeissa. Taso on huikea ja konsertissa vannoutunut rokkarikin kokee jotain ainutlaatuista.

Kulttuuri-iltaa voi tietenkin jatkaa sitten House of Rockin tai Ravintola Mulligansin keikoista nauttien, jos klassinen musiikki ei oikein iske. Karaoke on nyt kovassa nosteessa ja Kouvolasta löytyy sen harrastamiseen monta hyvää paikkaa. Onhan se täytynyt minunkin testata legendaarisen Mutterin (Ravintola Pyöreä Torppa) asiantunteva yleisö ja Jimmy Talent Clubin biisivalikoima. Yleisö huusi, että mene muualle laulamaan eli keikkaa olisi tiedossa?

Herkkusuu viihtyy Kouvolassa

Allun torikahvila on paikka, jossa paikalliset istuvat kahvilla ennen kukonlaulua. Samalla kuulee, mikä siellä kengässä hiertää sinä aamuna. Kouvolassa on muitakin hyviä kahviloita. Tässä toimiston vieressä on kaksikin kivaa ”ansaa”. Kakku- ja teevalikoimasta tunnettu Ramin konditoria on yksi lemppareistani. Ramin yksi suosituimmista kakuista on marenkipäällysteinen sitruunakakku, joka esiteltiin Suomen paras leipomo -kisassa. Ja toisella puolella toimistoa on Kahvila Naapantuura, jossa on ihan mieletön valikoima erilaisia erikoiskahveja. Enää ei tarvitse itse leipoa.

Kouvolassa voi iltaa viettää monella ruoka- ja juomateemalla. Betony tarjoaa konstailematonta pubiruokaa ja erilaisia käsityöläisoluita. Pub Old Tomin eli Tompan terassi on kaikista kouvolalaisin paikka nauttia huurteiset ja kuulla urheilupiirien tuoreimmat kuulumiset. Pub 23 on puolestaan bluespubi, jossa vierailee säännöllisesti mielenkiintoisia artistivieraita. Ja kaupungin parhaan katkarapuleivän valkoviinin kera saa Bar Cafe Columbiasta.

Eli Kouvolassa pääsee myös syömään todella hyvin. Kouvolankadulta löytyy Hyvinsyöntipaikka Olé, jolla on Kouvolassa pitkät perinteet ja mehukkaat pihvit. Kävelykatu Manskilla oleva Base Kitchen & Lounge ihastuttaa tyylillään sekä ruoan että sisustuksen suhteen. Ja jos haluaa intiimimpää tunnelmaa (kyllä, jokaisessa naisessa asuu pieni romantikko), valinta on Bistro Goutu. Tunnelmallisen vanhan kirjapainotalon päädyssä sijaitsevassa Goutussa pyritään tekemään ruoka mahdollisimman pitkälle lähialueen tuottajien raaka-aineista. Goutussa kaikki on kohdallaan ja se on aivan ihana paikka. Mutta ehdottomasti parasta kaikissa Kouvolan ravintoloissa on palvelu. Ainakin näin junantuoman mielestä.

Minne veisin vieraat?

Noin 88 000 asukkaan Kouvola on kaupunki, jossa tapahtuu paljon ja asioita tehdään tunteella: musiikkia, teatteria, taiteita, urheilua ja niin edelleen. Esimerkiksi museoita on moneen lähtöön: kaupunginmuseo, taidemuseo, radiomuseo ja rautatiemuseo. Kaunisnurmen kaupunginosasta löytyy jopa oma museokortteli, jossa säilytettyihin puurakennuksiin on perustettu museoita ja pieniä kauppoja. Tykkimäki on puolestaan huvittelukokemus pienille ja isoille laitteineen ja kesäisine konsertteineen.

Kymintehtaan vanhalla tehdasalueella, suojellun piipun varjossa, sijaitseva Taideruukki tarjoaa matkan nykyisen Kouvolan ja Pohjois-Kymenlaakson teollistumisen historian syntysijoille kosken partaalle. Ruukissa on myös ilmaisia taidenäyttelyjä. Siellä myydään esimerkiksi uniikkeja käsitöitä ja sisustustarvikkeita sekä vintagevaatteita. Eikä saa unohtaa Pato-klubia tapahtumine ja konsertteineen.

Ja paperitehtaat eivät olleet vielä siinä. Verlan tehdasmuseo ympäristöineen on Unescon maailmanperintökohde, jossa on paljon nähtävää: museoita, perinnepuutarha ja esihistoriallisia kalliomaalauksia. Verlassa voi myös pistäytyä syömässä, ostoksilla pienissä käsityöpuodeissa tai Viiniverlan myymälässä, josta voi ostaa tuliaisiksi paikallisesti valmistettuja viinejä, mehuja ja liköörejä. Kokemusta on myös Mustilan Viinin herkuista, mutta ne löytyvät sitten Mustilasta Elimäeltä.

Toki tärkein kohde minulle on esitellä tyylikäs Kävelykatu Manski, sen liikkeet ja tapahtumat. Manski on kaupungin sydän ja käyntikortti, jota kehtaa esitellä. Mutta kyllä Kouvola on mainettaan parempi paikka. Kaupungin tekevät kaupunkilaiset ja kouvolalaiset ovat sydämellisiä ja puheliaita. He välittävät toisistaan ja kotiseudustaan. Siksi minäkin täällä viihdyn.


Terveisin kouvolalaistunut Kati Klaavuniemi
Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja

Categories: Yleinen

Tagged as: , ,