KatinBlogi – Ritalta kaikkea ihanaa neuloosiin

Töiden jälkeen on mukavaa rauhoittua, lösähtää sohvalle, viuhuttaa silmukoita puikoilla ja nähdä värikkäiden lankakerien muuttuvan pipoiksi, sukiksi ja kaulahuiveiksi viileiden päivien varalle. Käsillä tekeminen irrottaa arjesta ja onhan se tyydyttävää nähdä käsitöidensä valmistuminen ja varsinkin niiden saajien ilahtuminen. Joku voisi kyllä väittää, etten tarvitse niin paljon lämpimiä sukkia, mutta eiköhän jokaiselle parille löydy käyttäjä ajan saatossa. Neuleohjeita ja ideoita etsiessäni olen törmännyt usein sanaan neuloosi.

Mitä on neuloosi? Kotuksen sanatietokantaan sana on kirjattu ensimmäisen kerran vuonna 2011, eli se on melko tuore. Sanaa on käsitelty ainakin Hyvä Terveys -lehden numerossa 4/2011, jossa siitä kirjoitetaan seuraavasti: ”Neuloosi on tämän syksyn juttu: ihanan hidasta, ekologista, mieltä hoitavaa käsillä tekemistä. Siis intohimoista neulomista!” Allekirjoitan.

Koronan aiheuttama epävarmuus on saanut kaikenikäiset suomalaiset tarttumaan ennennäkemättömällä innolla puikkoihin. Samalla itse tehtyjen vaatteiden arvostus on kasvanut.

Ohjeita, vinkkejä, tarvikkeita ja lankoja

Pyöröpuikot viedään nyt käsistä ja ihmiset jakavat kilvan kuvia upeista villasukista, neuleista ja muista käsitöistään. Myös islantilaisvillapaidat ovat tehneet paluun. Neulomisbuumin keskeinen syy siis on Koronan myötä lisääntynyt vapaa-aika, mutta ilmiön takana on yllättävämpiäkin tekijöitä.

Laulaja Harry Stylesin laukaisema neulontabuumi lähti koronan myötä täysin lapasesta nuorten keskuudessa. (Siis teille, jotka ette tunne laulajatähteä, voidaan selventää: Harry Styles on poikabändi One Directionin laulaja. Ja jos ei vieläkään vautunut, Googleta.) Kun herra Styles asteli parisen vuotta sitten yhdysvaltalaisen aamu-tv-ohjelman Today Show’n kuvauksiin suomalaisen Janni Vepsäläisen suunnittelemassa värikkäässä villatakissa, syntyi massiiiviseksi kasvanut someilmiö. Stylesin fanit ympäri maailman innostuivat monenkirjavasta villatakista välittömästi ja alkoivat itse valmistaa samanlaisia. Erilaiset käsityöpuodit kiittävät lämpimästi Stylesia ja hänen asuvalinnan aiheuttamaa kohua.

Ritan nauha & nappi ihana paikka

Kouvolan iloisin käsityöihmisten oma liike Ritan nauha & nappi löytyy Kouvolankadulta. Ritan liikkeessä tilanne on helppo todeta omin silmin: neulomisbuumi on rantautunut myös Kouvolaan.

– Korona-aika on näkynyt lankojen ja puikkojen myynnin selkeänä kasvuna. Eniten tehdään sukkia, vauvanvaatteita ja tuubihuiveja. Erityisesti Macrame-käsitöiden ja tavallista vaikeampien villapuseroiden neulominen on nyt muodikasta ja niihinkin löytyy tarvikkeet meiltä, liikkeen sydän ja sielu Rita Suursalmi kertoo.

Rita Suursalmi päätyi käsityöliikkeeseen vahingossa, ensin työntekijäksi ja sitten yrittäjäksi. Suursalmi olisi jo voinut jäädä eläkkeelle, muttei halua luopua vielä työnteosta. Hän uskoo, että kivijalkaliikkeet pärjäävät Kouvolassa tulevaisuudessakin.

– Yrittäjyys on minulle elämäntapa. Tykkään tästä tosi paljon. Tämä on vähän psykologin työtä myös. Tänne tullaan kertomaan kaikki elämäntilanteet. Kanta-asiakkaita on monessa polvessa ja vähitellen asiakkaiden lapsista on tullut uusia asiakkaita.

Liike on ollut Kouvolassa jo yli 50 vuotta ja Rita sen ohjaksissa 40 vuotta. Ritan nauha & nappi onkin sellainen vanhan ajan käsityöliike, josta löytyy paljon aarteita aina napeista, soljista, neppareista lähtien. Ja korjausompelupalvelu, joka antaa vanhoille aarteille lisää käyttövuosia. Suosituin korjaus on kuitenkin vetoketjun vaihto.

– Kierrätys on sekä taloudellisesti kannattavaa että ekologista. Jos vaikka kirppurotilta ostetun paidan nappi on irti, lempihousujen lahkeet rispaantuneet tai uusien housujen lahkeet liian pitkät, korjaaminen tekee niistä sopivammat ja vaatteiden kunnossapito tuo niille lisää käyttöikää. Kaikilla ei ole aikaa ja välineitä korjata itse, Rita muistuttaa.

Neuloosi on hyvä harrastus

Neulominen ja kaikki käsityöt ovat tämän päivän mindfullnesia ja meditaatiota. Ihmiset haluavat harrastaa enemmän, ja neulominen on hyvä harrastus. Eikä se ole enää vain eläkeläisten aktiviteettia, lapset ja nuoretkin ovat innostuneet sillä neuleet ovat nyt trendien kärjessä ja niistä on tullut huippumuotia.

Inspiraatio kuvioihin löytyy parhaiten erilaisista someryhmistä, jotka kuuluvat olennaisena osana harrastukseen. Harrastuksen suosio on helppo huomata esimerkiksi marketeissa tai erilaisissa lankakaupoissa asioidessa. Lankoja ei oikein meinaa saada, jos haluaa tiettyä lankaa isompia määriä. Etenkin harmaan sävyt tuntuvat olevan kysyttyjä.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kokeilusta ei tule harrastusta, ellei ole käytössä kunnon välineet. (Pohjaan tämän mielipiteeni omiin hiihtokokemuksiini 90-luvulle.) Ja vinkkejä, oikeat välineet ja tarvikkeet haluamaansa työhön saa vain asiantuntevan myyjän toimesta. Kannattaa siis tässäkin asiassa kannattaa paikallista yrittäjää, hän tuntee alansa parhaiten. Tässä tulikin jälleen yksi idea mieleen, joten taidan koukata kotimatkalle Ritan kautta..

Kati Klaavuniemi
toiminnanjohtaja
Kouvolan Ydinkeskusta ry