PÄÄKIRJOITUS MAALISKUU 2023

Kenelle Taiteiden Yön järjestäminen kuuluu?

Tämä aika vuodesta on kuuminta aikaa suunnitella Kouvolan Taiteiden Yötä. Tapahtuma levittäytyy ympäri Kouvolan ja on perinteisesti ollut se tapahtuma, joka liikuttaa ihmisiä eniten Kouvolassa.

Vuonna 2022 tapahtumassa oli mukana 17 tapahtumapaikkaa ja 66 esiintyjää, esiintyjäryhmää tai pienempää tapahtumakokonaisuutta ja sai liikkeelle peräti 50 000 kävijää. Tapahtuma on vuosien aikana kasvanut niin, ettei se enää ole ”pelkästään” kulttuurialojen tapahtuma vaan Taiteiden Yössä pääsee tutustumaan myös urheiluseuroihin ja kouvolalaisiin lajeihin Fresh Start -tapahtuman kautta.

Tapahtumaa on koordinoinut jo ainakin yli kymmenen vuoden ajan Kouvolan Ydinkeskusta ry. Yhdistys käytti Taiteiden Yön markkinointiin vuonna 2022 yli 6000 euroa, keskusta-alueen ja Kouvola-talon järjestyksenvalvontaan yli 5000 euroa, Kävelykatu Manskin lavaan ja sen tekniikkaan 6500 euroa, esiintyjäpalkkioihin lähes 4000 euroa ja erilaisiin lupiin, tarkastusmaksuihin, takahuonetarjoiluihin ja puhtaanapitoon 1200 euroa. Kouvolan kaupungin tapahtumatuki yhdistykselle oli 7000 euroa. Tapahtuma on yhdistykselle suuri taloudellinen riski ja iso satsaus, johon mukana olevat yritykset pääsevät mukaan pienin osallistumismaksuin (viime vuonna maksu oli 50-100 e). Taiteiden yössä mukana olevat tapahtumajärjestäjät vastaavat itsenäisesti ohjelmiensa kustannuksista, järjestelyistä, luvista sekä turvallisuudesta.Taiteiden Yö on yleisölle pääsymaksuton tapahtuma. Haasteena on joka vuosi ollut yritysten saaminen mukaan ilmoittamaan tapahtumiaan yhteiseen ohjelmakoosteeseen ja ”siivellä” nauttijoita piisaa. Osallistumismaksu on pieni suhteessa siihen, mitä sillä saa. Näkyminen yhteisessä ohjelmassa sitoo pienet tapahtumat osaksi isoa kokonaisuutta ja helpottaa niiden löytymistä. Mikään muu tapahtuma Kouvolassa ei saa ihmisiä liikkeelle näin sankoin joukoin. Silti joka vuosi tähän aikaan käydään keskustelua, miksi kannattaa olla mukana ja kenelle tapahtuman taloudellinen riski kuuluu.

Taiteiden Yö on yhdistykselle iso ponnistus niin resurssien kuin taloudellisestakin näkökulmasta. Monitaiteellinen kaupunkifestivaalin toteuttaminen vaatii aikaa ja yhteistyötä. Tänäkin talvena on ollut hienoa huomata, kuinka Kouvolan kaupunki luottaa yhdistyksen osaamiseen tapahtuman toteuttamiseksi. Mutta kustannusten noustessa, henkinen tuki ei enää riitä vaan tarvittaisiin myös todellista taloudellista tukea. Tuki on laskenut viidessä vuodessa 20 0000 eurosta 7000 euroon. Ja huhut kertovat, että tänä vuona tuki laskee edelleen, koska kaupunki arvottaa sen pienten paikallisten tapahtumien joukkoon. Taiteiden Yöstä hyötyy koko Kouvolan kaupunki, ei vain mukana olevat tapahtumapaikat. Se tarjoaa harrastajille mahdollisuuden esiintyä ja näyttää taitojaan. Erilaiset seurat, yhdistykset, harrasteryhmät ja koululuokat saavat Taiteiden Yössä näkyvyyttä, jota yksittäinen erillinen tapahtuma ei pysty tarjoamaan. Ja yleisö nauttii tarjonnasta, tästä kertoo jo osallistujamäärät.

Miksi siis Kouvolan kaupunki ei näe Taiteiden Yötä isona tapahtumana vaan rinnastaa sen pieniin tapahtumiin? Aika monessa Suomen kaupungissa Taiteiden Yötä koordinoi jo tapahtuman koon ja luonteen vuoksi kaupunki itse. Ainakin Lappeenrannassa, Helsingissä ja Hämeenlinnassa tapahtuman järjestää kaupunki. Joensuussa toimitaan kuten Kouvolassa ja siellä kaupunki tukee Joen Yön järjestämistä joka vuosi 40 000 eurolla, vaikka Joensuun kaupungin kulttuurilaitokset tuottavatkin omat sisältönsä tapahtumaan maksutta. Turussa ja Tampereella kaupunki on antanut Taiteiden yön järjestämisen yhteistyökumppanille, jota tukee myös taloudellisesti. Myös Kouvolassa voitaisiin pohtia, onko Taiteiden yö todellakin pieni paikallinen tapahtuma, vai joko voitaisiin todeta, että se on iso tapahtuma, jonka järjestäminen ansaitsee leveämmät taloudelliset hartiat?

Kati Klaavuniemi
toiminnanjohtaja

Yhdistyksemme toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi talvella 2023