Katin Blogi

Kahvilakulttuuria Kouvolasta – vierailu Ramin Konditoriassa

Siinä missä keskieurooppalainen nauttii päivisin ja iltaisin lasin viiniä, suomalainen nauttii pari kupillista suodatinkahvia. Viime vuosina Suomeen on rantautunut kahvilaketjuja, jotka ovat vähitellen opettaneet suomalaisetkin juomaan erilaista kahvia, ja samalla kenties hieman vähemmän. Mutta perinteinen Juhla Mokka pitää pintansa.

Suomalainen kahvinjuoja on siis tottunut tummapaahtoiseen kahviin. Espressopohjaiset kahvijuomatkaan eivät ole enää vieraita ja itseasiassa suodatinkahvit ovat nyt kasvava trendi. Myös erilaiset kasvipohjaiset maidot ovat nousussa. Nykypäivän asiakas on valmis maksamaan laadukkaasta ja taidolla valmistetusta kahvista sekä hyvästä palvelusta, nyt kun kiinnostus ja tietämys kahvista on kasvanut.

Kahvilla Ramin Konditoriassa

Istahdin kahville Ramin Konditorian Kahvilavastaavan Anna Solinin kanssa. Tai siis minähän juon useimmiten teetä, joka ei ole Annan mukaan mitenkään hämmästelyn aihe täällä Kouvolassa. Hän kertoo, että Kouvolassa menee enemmän teetä kuin Ramin mikkeliläisessä konditoriassa. Miksihän kouvolalaiset tykkäävät enemmän teestä kuin kahvista? Johtuukohan se erilaisesta vesijohtovedestä?

Kouvolassa on se hyvä puoli, että jokaiseen makuun löytyy sopiva kahvila. Ramin Konditoriassa parasta on sijainti Kävelykatu Manskilla sekä tietysti ihana valikoima suolaista ja makeaa. Tarjolla on myös arkisin lounas, joka on joko uuniperuna täytteellä, salaatti tai keitto tai kaikki yhtä aikaa. Ramilla on panostettu palveluun, joka näkyy vakiintuneena asiakaskuntana.

Mitä otat kahvin kanssa?

Anna päästi minut piipahtamaan myös Ramin Konditorian leipomoon. Kaikki ihanat tuotteet tehdään kahvilan alakerrassa. Siellä alkaakin täysi tohina aamuisin jo aina ennen Kouvolan Sanomien kolahtamista luukusta, joten näin aamuäreän mielestä leipurit ja kondiittorit saapuvat työpaikalleen keskellä yötä.

Ramilla kaikki tehdään itse, laadukkaista raaka-aineista eli käytetään oikeaa kermaa, voita, sokeria ja marjoja. Ramilta saa ihania kakkuja, suolaisia leipiä ja piirakoita, pullia, munkkeja, itse tehtyä jäätelöä.. melkein mitä vain, mitä voi kuvitella kahvin kanssa haluavan.

Nykyään on monenlaista ruokavaliota. Yleisin taitaa olla laktoositon, mutta Ramilta kysytään monesti myös vegaanista, ketogeenistä tai esimerkiksi gluteenitonta. Vitriinistä löytyy ainakin laktoosittomia ja gluteenittomia tuotteita, mutta kysyttäessä löytyy toisinaan herkkuja myös vegaanisina, ainakin ennakkotilauksesta. Ruokavalioiden kanssa kannattaakin olla tarkkana jo siinä tilausvaiheessa, ettei esimerkiksi sipuliallergisen voileipäkakkua kostuteta kasvisliemellä, joka on keitetty sipulin kera.

Aukioloajat ja ruokahävikki puhuttavat

Kouvolassa ihmisiä puhuttavat kovasti kahviloiden aukioloajat. Muutama kahvila sulkee sunnuntaisin ovensa viimeistään iltakuudelta. Toiset eivät ole pyhäpäivisin lainkaan avoinna. Kahvilayrittäjät pitävät muun muassa sunnuntailisiä yhtensä syynä siihen, että ovet ovat kiinni. Kahvilat, jotka tekevät itse omat tuotteensa ihan sieltä alusta saakka ovat kiinni sunnuntaisin ihan resurssisyistä. Tarjottavien on oltava laadukkaita, aamulla leivottuja. Onhan se tuoreen tuoksu jo osa kahvilanautintoa.

Mutta aukioloaikojen lisäksi tapetilla on ollut ruokahävikki ja sen vähentäminen. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Koko maailmassa noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Se on hirveä määrä. Kahviloissa hävikkiin joutuvat päivänpäätteeksi myymättä jääneet tuotteet.

Ruokahävikin vähentämiseen tähtäävä ResQ Club -palvelu on aloittanut toimintansa myös Kouvolassa. Palvelun avulla esimerkiksi kahvilat tai ravintolat voivat myydä ylijäämäruokaa halvemmalla eteenpäin sen sijaan, että se pitäisi heittää pois. Ramin Konditoria on yksi näistä mukana olevista yrityksistä. ResQ Clubin toiminta perustuu siihen, että ruokaa voi laittaa myyntiin mikäli sitä on. Tarjonta vaihtelee siis päivän ja ajankohdan mukaan. Aluksi palvelun käyttäjät olivat hyvin pitkälle nuoria, mutta Annan mukaan palvelusta on innostunut jo vähän varttuneempaakin väkeä. Onhan se loistava tapa napata itselleen edullista, mutta vielä laadukasta hävikkiruokaa ja näin pelastaa maailma herkuttelemalla eli tekemällä hävikistä hyvikkiä. ResQ Club löytyy siis apeista, joten ei muuta kuin lataamaan.

Kahvittelukulttuuri on muuttunut

Kahvi levisi Suomeen 1800-luvun aikana, mutta kahvittelukulttuuri vaihteli paikoittain. Karjalassa kahvit keitettiin kaikille tupaan poikkeaville, Hämeessä kahvia ei tarjottu, vaikka pannullinen olisi ollut valmiina.

Ennen kyläily ja kahvittelukulttuuri oli toisenlaista kuin nykyään. Varsinkin naapureiden ja lähellä asuvien sukulaisten luona vierailtiin usein ja vierailuihin liittyi tietynlaista käyttäytymistä. Eikä vierailuista ilmoitettu etukäteen. Sitä vain mentiin. Nykyään ihmiset tapaavat tapahtumissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Mutta yksi asia ei ole muuttunut: kahvin kanssa halutaan nauttia tuoreita leivonnaisia.Kiitokset Ramin Konditoria ja Anna Solin mukavasta rupatteluhetkestä!

Kati Klaavuniemi

Kirjoittaja on Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja, jota saa kutsua kylään tai muuten vain ehdotella kahvihetkiä mielenkiintoisten keskustelujen parissa.

Categories: Yleinen