KIRKA-MUSIKAALI AVAA TEATTERIN JUHLASYKSYN 5.9.

Kouvolan Teatterin 60-vuotisjuhlasyksyn ensimmäinen ensi-ilta on Kirka – Surun pyyhit silmistäni -musikaali, joka saa 5.9. ensi-iltansa suurella näyttämällä. Kirkana nähdään valovoimainen musikaalitähti Mikael Saari, ja Sammyn roolissa Mikaelin oikea veli Markus Waara. Musikaalin ohjaajana on Niko Taskinen, koreografina Antti Lahti, lavastajana Sanna Halme ja pukusuunnittelijana Laura Dammert. Liveorkesteria johtaa Iikka Kahri.

”Lapsuuden muistoissa Kirka oli yksi niitä suurista iskelmätähdistä, joita vain aikuiset kuuntelivat. Itse löysin Kirkan varhaisemman tuotannon levymessuilta mukaan tarttuneen Tiukka linja -LP-levyn kautta, joka on täynnä tyylipuhdasta funkia, soulia ja rhythm and bluesia. Se muutti käsitykseni Kirkasta täysin. Kyse ei ollut vain iskelmätähdestä, vaan rautaisesta ammattilaisesta, joka pystyi lahjakkuutensa ja korkean työmoraalinsa avulla taipumaan uskottavasti tyylilajista toiseen”, muistelee koreografi Antti Lahti ja jatkaa:

”Freelancetaiteilijana samaistun vahvasti Kirkan ja Babitzinien perheen tarinaan, jonka vaiheet ovat osa suomalaisen popmusiikin historiaa. Miten sovittaa yhteen jatkuva tien päällä oleminen, perhe, henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet, taloudelliset realiteetit, ulkopuolelta tulevat odotukset ja oma jaksaminen. Esitys tulee olemaan rakkaudenosoitus musiikille ja kiihkeästi svengaava matka showbisneksen raadollisten kulissien läpi. Olen kiitollinen saadessani olla mukana rakentamassa tätä itselleni tärkeää musikaalia juuri Kouvolan Teatterissa, juuri näiden ihmisten kanssa.”

Pukusuunnittelija Laura Dammert kuvailee työprosessiaan näin:

”Pukusuunnittelussa oli antoisinta paneutua siihen Kirkaan, joka oli aiemmin minulle vieras. 1980-luvun lapsena Kirka oli minulle enemmän iskelmälaulaja kuin rokkari. Oli huikeaa löytää artistista se 1960–70-luvun Kirka, joka teki enemmän itsensä näköistä musiikkia uskomattoman lauluäänen päästessä kunnolla oikeuksiinsa. Sen ajan musiikin ja muodin olen aina tuntenut jotenkin omakseni. Oli myös hienoa tajuta, miten rohkea ja tyylitajuinen pukeutuja Kirka on ollut. Tässä esityksessä on jännittävää myös olemassaolevien ihmisten toisintaminen, kuten Dannyn, Vexi Salmen, Remun tai Muskan hahmojen visuaalinen ratkaiseminen.”

Kirkan huikea tarina näyttämölle

Kirill ”Kirka” Babitzin (1950–2007) jätti ainutlaatuisen jälkensä kotimaiseen musiikkihistoriaan. Tänä vuonna (22. syyskuuta) hän olisi täyttänyt 70 vuotta. Kirka ei ollut ensimmäinen suomalainen rockia laulanut ja levyttänyt artisti, mutta hän oli ensimmäinen todellinen rocktähti ja ikoni, joka villitsi kansan. Hänen erityislaatuinen äänensä ja energiansa esiintyjänä nostivat hänet tyttöjen ja naisten päiväuniin – sekä miesten levysoittimiin. Monipuolisen artistin sydän sykki rockille, mutta hän valloitti suomalaiset myös muun muassa upeilla iskelmätulkinnoillaan. Tämä on hänen tarinansa.

”On vaikea kuvitella suomalaisempaa artistia kuin Kirka. Sellaista karaokeiltaa tässä maassa ei tule, missä edes yhtä Kirkan laulua ei lauleta. Kun Suomi voitti maailmanmestaruuden jääkiekossa, kuka kutsuttiin studioon vetämään Leijonien kanssa Den glider in? No, tietysti Kirka! Meidän Kirka. Mies nimeltä Kirill Babitzin”, toteaa ohjaaja Niko Taskinen ja jatkaa:

”Vaikka sitä ei tule juuri koskaan ajatelleeksi, Kirka on toisen polven maahanmuuttaja. Hänen vanhempansa tulivat Tsaarin Venäjältä Helsinkiin Venäjän vallankumouksen pyörteissä. Miten köyhän venäläisen putkiasentajan lähiöpojasta ja koulupudokkaasta tulee ensin maan kovin rocklaulaja ja teini-idoli, ja lopulta supisuomalaisten tunteiden tulkki, yksi Suomen rakastetuimmista iskelmälaulajista? Se on todella kertomisen arvoinen tarina.”

Musikaalissa nähdään monia tuttuja henkilöitä Kirkan elämästä ja kuullaan kappaleita koko hänen pitkän uransa varrelta. Tule mukaan kokemaan Kirkan tarina ja kuulemaan muun muassa hitit Hetki lyö, Leijat, Daa-da daa-da, Hengaillaan, Kahden hullun matka ja Surun pyyhit silmistäni.

Kirjailijan ja vierailijoiden esittelyt

Kirjailija Matti Laine

Matti Laine on kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Kirjailijana hän on tullut tutuksi useista jännitysromaaneistaan ja käsikirjoittajana muun muassa Kultainen Venla -palkitusta Sorjonen-poliisisarjasta.

Viimeisimmäksi hän on tehnyt käsikirjoituksen Ylen uuteen rikosdraamaan Paratiisi (2020). Laine on näyttelijänä esiintynyt myös lukuisissa TV-sarjoissa, elokuvissa ja teattereissa.

Ohjaaja Niko Taskinen

Niko Taskinen on omien sanojensa mukaan kulttuurin sekatyömies. Vuosina 2011–19 hän toimi ohjaajana Savonlinnan Teatterissa, ja on sitä ennen tehnyt monipuolisia teatteritöitä, muun muassa Rovaniemen Teatterissa. Savonlinnasta merkittävimpinä ohjaustöinä esiin nousevat Othello (2018), Aina joku eksyy (2012), teatterin 100-vuotisjuhlanäytelmä Seitsemän veljestä (2013) sekä menestysmusikaali Jaakko Teppo – Musikaali Haaskasta Miehestä (2018). Teatteritöiden ohella Taskinen on tehnyt myös musiikkia, muun muassa yhtyeessä Faarao Pirttikangas ja Kuhmalahden nubialaiset. Vuonna 2015 hän sai Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston Kulttuuripalkinnon.

Koreografi Antti Lahti

Antti Lahti on tanssija-koreografi, joka on työskennellyt esittävän taiteen eri tehtävissä 20 vuotta. Hän on esiintynyt monipuolisesti tanssijana ja näyttelijänä, tehnyt koreografioita musikaaleihin, näytelmiin ja itsenäisiin tanssiteoksiin sekä toiminut hallinnollisissa ja tuotannollissa tehtävissä. Lahti on työskennellyt Aurinkobaletissa vuosina 1999–2003 ja Tanssiteatteri Minimissä 2003–2014, jota hän on myös johti vuodesta 2006 alkaen. Vuodet 2016–2020 Lahti toimi Tanssin Aika -festivaalin taiteellisena johtajana, ja lokakuussa 2020 hän aloittaa Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn johtajana.

Pukusuunnittelija Laura Dammert

Laura Dammert on toiminut pukusuunnittelijana teattereissa ympäri Suomen, kuten Svenska Teaternissa sekä Jyväskylän, Oulun ja Lahden kaupunginteattereissa. Hän on kerran aikaisemmin vieraillut myös Kouvolan Teatterissa, jossa hän teki pukusuunnittelun Ruokarouvan tytär -näytelmään (2018). Dammert on työskennellyt myös television, elokuvan ja musiikkivideoiden parissa, mutta teatterin hän kokee vahvimmaksi osaamisalueekseen.

Näyttelijä Mikael Saari

Pääroolissa nähtävä Mikael Saari nousi koko kansan tietoisuuteen UMK-menestyksellään, ja sittemmin hänet on nähty TV:n puolella Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Teatterimaailmassa hän on toiminut muun muassa Tampereen Teatterissa sekä Lahden kaupunginteatterissa ja viimeisimpänä Turun Kaupunginteatterin Amelie-musikaalin miespääosassa. Kesällä 2021 Mikael Saari tekee miespääosan We Will Rock You -suurmusikaalissa Helsingin messukeskuksessa.

Teatteriin turvallisesti

Yleisön turvallisuus on Kouvolan Teatterille ensisijaista, ja sen varmistamiseksi on tehty erikoisjärjestelyjä.

Suuren näyttämön katsomossa on paikkoja tavanomaista vähemmän. Aulahenkilöstö ohjaa yleisöä esityspäivinä ja muistuttaa turvaväleistä myös aula- ja ravintolatiloissa. Yhteinen vastuullinen toiminta mahdollistaa teatterielämyksen kokemisen turvallisesti myös poikkeusoloissa.

Ajantasaiset turvallisuusohjeet löytyvät teatterin nettisivuilta: www.kouvolanteatteri.fi.

Matti Laine:
KIRKA – SURUN PYYHIT SILMISTÄNI

Ensi-ilta 5.9.2020 klo 18 Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä.

Sovitus ja ohjaus Niko Taskinen
Koreografi Antti Lahti
Kapellimestari Iikka Kahri
Lavastus Sanna Halme
Pukusuunnittelu Laura Dammert
Äänisuunnittelu Antti Helineva ja Kari Mitikka
Valosuunnittelu Esa Kurri
Kampaukset ja maskeeraus Satu Linerva

Rooleissa                                                                                          

Mikael Saari, Kirka
Markus Waara, Sammy
Annina Rubinstein, Muska
Veli-Matti Karén
Tommi Kekarainen               
Satu Lemola
Nina Petelius-Lehto
Raimo Räty
Tiina Winter

Liveorkesteri                                                         

Iikka Kahri, kosketinsoittimet
Jari Kankare, saksofonit, huilu
Mari Talala, trumpetti, flyygelitorvi
Harri Suikkanen, kitarat
Harri Ruotjoki, basso
Sami Laakso, rummut, lyömäsoittimet

Avustajat                                                                                           

Netta Herranen
Aliisa Lehtinen
Sela Rubinstein
Hanna Ylönen

Liput: 44/42/28 €. Kesto n. 2 h 45 min (sis. väliajan).

Lisätiedot

Anne Jokivirta, tiedottaja-tuottaja, Kouvolan Teatteri
045 899 7775
anne.jokivirta@kouvolanteatteri.fi

Lehdistökuvat: www.kouvolanteatteri.fi/teatteri/medialle

Categories: Yleinen