KatinBlogi – tammikuu 2021

Tänä aikana kaipaan kohtaamisia

Viime vuosi ja sen tuomat haasteet ovat saaneet aika monen pohtimaan, onko tapahtumilla tulevaisuutta? Mitkä ovat ne asiat, jotka saavat ihmiset liikkumaan ja kiinnostumaan oman alueen tuotteista ja palveluista? Ja ennen kaikkea, millaisia ravintoloita meillä on tämän Korona-ajan jälkeen?

Ihmiset viettävät aikaa omissa oloissaan. Tämä on saanut aikaan sen, että tapahtuma-alan tulevaisuudesta koronapandemian jälkeen on spekuloitu paljon. Minusta meidän tulee jatkossa oppia siihen, että tapahtumat järjestetään oletuksenakin aina sekä livenä, että myös verkossa eli hybriditapahtumina.

Kaipaamme kuitenkin kohtaamisia, verkostoitumista, kosketusta, gaaloja, konsertteja, tarjoiluja…  Osa osallistujista ei silti tule enää paikalle ja osa taitaa jäädä kotiin pysyvämmin. Moni on huomannut streamitapahtumien edut: ei tarvitse matkustaa, saa nauttia tapahtumasta omalta kotisohvalta ja ei haittaa, vaikka edellisestä kampaamokäynnistä on jo hyvä tovi. Samalla voi kutoa sukkaa, nauttia takkatulen lämmöstä ja ottaa lasillisesta itselle mieluista juomaa. Minäkin nautin siitä niin mikseivät muutkin.

Siksi on entistäkin tärkeämpää mahdollistaa tapahtumien ulottuminen myös verkkoon.

Tapahtumat tarjoavat enemmän yksilöityjä elämyksiä

Etätyön tekeminen on lisääntynyt huomattavasti. Tulevaisuuden työpaikka ei ole enää konttori tai fyysinen tila, vaan digitaalinen alusta, jossa kaikki kommunikointi suoritetaan.

Aitojen fyysisten kohtaamisten arvostus tulee nousemaan, koska arjessa ne ovat harvinaisia. Tapahtumien muuttuessa hybriditapahtumiksi, ne tulevat muuttamaan myös muotoaan. Isot massatapahtumat vähenevät. Tämän vuoksi tapahtumien määrä tulee todennäköisesti laskemaan, mutta ihmisten viihtyvyyteen ja tapahtumien sisältöön aina ohjelmasta ruokatarjontaan ollaan valmiita panostamaan yhä enemmän. Kutsun saajat tulevat olemaan tarkasti valikoitua joukkoa ja kohtaamisten merkitys kasvaa.

Mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme ulkona syömisestä, konserteista ja tapahtumista? Puhumme usein ravintoloissa järjestettävästä toiminnasta. Musiikkitapahtumaan mennään nauttimaan juomasta ja ruoasta, fine dining -ravintolassa seurataan ruoan valmistusta livenä – tarjolla on toinen toistaan yksilöllisempiä kokemuksia. Ravintola-ala muuttaa alati muotoaan ja moninaistuu. Ravintola-alan perinteiset raja-aidat ovat kuitenkin nyt murtumassa: ravintolat tulevat ruokakauppoihin, ravintolaruoka kuljetetaan koteihin.

Tällä hetkellä voimakkaimmin kasvavat digitilaukset ja kotiinkuljetus. Ulkona syöminen tarkoittaakin nykyään myös kotona syömistä.

Nautintoja pitkän kaavan mukaan

Itse käyn ravintolassa tai tilaan ruokaa kotiin lähinnä helpottaakseni arkea ja saadakseni vinkkejä. Juhlaruoassa juhlaa on myös se yhdessä tekeminen ja ainahan se palkitsee nähdä oma kättensä jälki. Keittotaito kehittyy vain tekemällä ja kokeilemalla. Ja en edes yritä kieltää sitä, ettenkö olisi herkuttelija. Jos haluan oikeasti hyvää ruokaa, pizzaa tai jopa kebabbia, teen sen kastikkeista lähtien itse. Ja sitten kun on näitä henkisiä ja todellisia ruoka-aineallergioita niin on parempi tehdä tietyt ruoat omassa keittiössä omilla resepteillä. Minun mielestäni parasta ruokaa on alusta asti itse tehty ruoka, mutta kyllä se grillikioskin burgerikin maistuu välillä hyvältä.

Koska olen nautiskelija, voin sanoa, että Kouvolassa on todella hyviä ravintoloita ja niissä on mielestäni keskitytty siihen, mitä nykyajan nautiskelija hakeekin eli ruokailu on myös elämys. Kokonaiskonseptilla on suuri merkitys: tila, kalustus, valaistus, musiikki, akustiikka, palvelu, henkilökunta, henkilökunnan asut.. Laadukas ja maukas ruoka on kaiken pohja: sen on oltava kunnossa. Elämyshakuisessa maailmassa nämä kokemukset saavat entistä uniikimpia muotoja. Lisäksi tarinat ruoan alkuperästä ja kertomukset ravintolakonseptin taustasta korostuvat.

Olen tässä – lelli minua!

Yleensäkin meille ihmisille on tärkeää, että meidät otetaan henkilökohtaisesti huomioon. Palvelualoista parhaiten meidät mielestäni huomioidaan ravintolassa, sillä ravintoloiden välinen kisa asiakkaistaan on todella kova. Tulevaisuudessa elämyshakuisuus ilmentyy uusina tapoina paeta perusarjesta, esimerkiksi ruokailu huvipuistossa tai kaupungin kattojen yllä on perusarjen yläpuolella.

Mutta miksi tapahtumat ja ruoka liittyvät niin tiukasti toisiinsa? Ruoka on usein ihmisten ohella tärkeä osa tapahtumakokemusta. Se tuo tunnelmaa, tuoksuja ja tarjoaa irtioton arjesta. Aikana, jolloin tapahtumista osa sijoittuu verkkoon, tulisi miettiä vielä enemmän sitä, miten ravintolat saadaan mukaan hybriditapahtumiin. Kuuluuko tapahtumaan ruokatarjouksia vai onko virtuaalitapahtuman pääsylipulla mahdollista saada etuja suosikkiravintolastaan? Hyviä vinkkejä tarjosivat viime pikkujoulukauden etäjuhlat, joissa ohjelma oli netissä ja ruoka tuotiin juhlijoiden kotiin.

Hybriditapahtumista on moneksi. Miten toimisi hääkakku-tasting livestream, jossa osallistujat saavat kakkupalat kotiin ja maistelu suoritetaan kondiittorin opastuksella? Tai streamattu muotinäytös, jonka osallistujat voivat chatin kautta pyytää lisätietoja tuotteista? Tai livestream, jossa osallistujat saavat lähettää kauppiaalle vinkkejään ja kauppias sitten kommentoisi tuoreeltaan saamiaan ehdotuksia? Se ainakin olisi osallistavaa ja toisi asiakkaat lähemmäksi liikkeiden tuotevalikoimia. Kaikkea voi ehdottaa ja hyviä ideoita kannattaa aina testata ainakin kerran.

Hybriditapahtumien toteuttaminen mielekkäästi vaatii vielä harjoittelua, sillä kohtaamisten merkitystä ei saa väheksyä. Mutta, kun mietimme uusia ratkaisuja, yhdessä me olemme enemmän.

Oikein idearikasta tätä vuotta kaikille ja nähdään Kouvolan keskustassa!

Kati Klaavuniemi
Toiminnanjohtaja

Categories: Yleinen

Tagged as: , ,