KatinBlogi

Rentoutua voi monella tavalla

Korona-aikana olen miettinyt paljon, mihin aikani käytän ja mihin haluaisin sen käyttää. Meitä kaikkia kuormittaa työ. Toisia fyysisesti ja toisia henkisesti. Minun työ kuormittaa lähinnä tuota kehoni latvusosaa.

Työ vie helposti mennessään ja sen alle tahtovat jäädä monet kivatkin asiat. Kun tekemistä riittää, ei millään malta lopettaa. Aina voi tehdä vielä seuraavan ja sitä seuraavankin asian, niin huomenna on helpommin. Vaan kun ei ole. Sen sijaan työstä irtautumien ja harrastukset saavat jaksamaan kiirettä.

Jos viikko on kuormittanut henkisesti ja ollut täynnä tyytymättömien ihmisten kohtaamisia, leivon. Jos jokin asia vaatii jäsentelyä, kudon sukkaa. Sitten kun viikko on täynnä eineslounaita, pahimmillaan myös einespäivällisiä, ja kiirettä aamusta iltaan, kokkaan pitkän kaavan mukaan. Kun pään kovalevy pursuilee palaverien jälkeen ja kropassa kierrokset ovat niin korkealla, ettei niitä edes uni laske, urheilen tai teen jotain fyysistä. Joskus Netflix-maraton on se mitä tarvitsen ja toisinaan taas Netflixin tilalle haen järveä, jokea, nuotiota, metsää.. Isoin ongelmani kuitenkin on, kuten monen muunkin, että kun multitaskaus jää päälle, sen purkamiseen tarvitsen tekemistä, jossa on pakko keskittyä vain yhteen asiaan. Itselleni tällainen asia on voimaharjoittelu.

Kun heittäytyy tekemään jotain mieluisaa, ajatukset irtautuvat kiireistä, huolista ja arjen rutiineista. Harrastukset antavat mahdollisuuden käyttää ja kehittää taitoja ja lahjakkuuksia, mikä lisää kokemusta elämän mielekkyydestä. Eli harrastaminen ei ole vain lasten oikeus. Oikeastaan aikuisiällä voi aloittaa minkä tahansa harrastuksen, vaikka moukarinheiton. Tai ei varmaan ihan minkä tahansa, aikuisten mäkihyppykerhoon jousitus nivelissä ei taida enää riittää.

Musiikista uusi harrastus

Musiikkiharrastuksen merkitystä on tutkittu hyvinvoinnin, identiteetin ja motivaation näkökulmista. Musiikkiharrastus voi vaikuttaa hyvinvointiin monella tasolla. Musiikkiharrastus tuottaa mielihyvän tunteita, parantaa vuorovaikutussuhteita, tuo itseluottamusta kehittymisen kautta ja se voi edistää myös psyykkistä hyvinvointia.

Kouvolassa on paljon vaihtoehtoja harrastaa musiikkia. Yksi tällainen on Kouvolan Uusi Musiikkikoulu eli KUMK. KUMKissa käy oppilaita lapsista eläkeläisiin. Erityisesti tunneille ovat löytäneet aikuiset, jotka haluavat elvyttää nuorena aloittamansa musiikkiharrastuksen. Opetuksen keskiössä on musiikin ja oppimisen ilo. Tunneilla opitaan kannustamisen kautta ja edetään oppilaan ehdoilla. Se onkin tärkeää säilyttää harrastukissa ilo tekemiseen. Jos tekeminen menee tylsäksi puurtamiseksi, oppiminen jää taka-alalle.

KUMKin Antti Laitinen kertoi, että aikuisille laulu on nykyään suosittu harrastus, eikä vain karaoken laulaminen tuopin ääressä. Toki varmaan karaokelaulajakin hyötyy laulunopiskelusta ammattilaisen opissa. KUMKissa voi opiskella soittamista kitaralla, saksofonilla, pianolla ja huilulla sekä laulunopetusta. Opetusta ei määrää viralliset opetussuunnitelmat, joten musiikin opiskelu on yksilöllisempää kuin esimerkiksi opistossa.

Musiikin trendit

Tällä hetkellä tapahtuma-ala on hieman avautunut ja muusikoille on tarjolla myös keikkoja ja meille tapahtumien järjestäjille tilaisuuksia tarjota keikkoja. Mutta aika paljon alalta on poistunut soittajia muihin töihin. KUMKin Anttikin tunnistaa tämän ilmiön, jonka aiheuttaa Koronan mukanaan tuoma epävarmuus. Ala on murroksessa, joten nöyrästi ammun alas haaveet päätoimisesta orkesterimuusikkoudesta.

Suomessa musiikinkuuntelu keskittyy selvästi striimaukseen ja radiokuluttamiseen. Striimauksen puolella Spotifyn ja YouTuben valta-asema tulee säilymään vielä jonkin aikaa. Tekninen kehitys tuo luultavasti älykaiuttimet ja VR-laitteet musiikin kuunteluun tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa tapahtumiinkin varmaan osallistutaan etänä VR-lasein eli kerrankin pääsee eturiviin rynnimättä. Mutta miten teknologiat tulevat muuttamaan musiikin opetusta?

Antti painottaa, että kuuntelulaitteisiin panostetaan kyllä jo entistä enemmän, mutta ainakin KUMKilla on jo nyt opetusmateriaaleja internetissä videoiden muodossa ja kyllähän etätunteja kokeiltiin jo rajoitusten aikana. Mutta KUMKille seuraava askel on verkkokauppa, josta oppilaat voivat hankkia tuntinsa todella näppärästi.

Lomalla voi suunnitella syksyn harrastuksia

Ihmiset tarvitsevat myös lomaa, mutta itselläni ainakin kuormituksen tasaaminen harrastuksilla tekevät arjesta ihan himpun verran vähemmän kuormittavaa, joten loma ei sitten mene ihan työvuodesta toipuessa. Aivoja ei kannata laittaa kesälomaksi narikkaan, ne nimittäin tykkäävät kaikenlaisesta tekemisestä. Kognitiotieteen dosentti aivotutkija Minna Huotilainen Turun yliopistosta on sanonut, että aivot pitävät mekaanisista ja yksinkertaisista tehtävistä, joissa ei tarvitse ajatella liikaa. Ruumiillinen aherrus tekee aivoille hyvää eli halkosavotta, suursiivous tai sopivan laaja remonttikohde olisivat sopivaa lomatekemistä. No, rajansa kaikella ja kyllä sille aurinkotuolissa löhöilyllekin on omat hetkensä.

Kiireetön oleskelu ja lepo ovat kuormittuneille aivoille ja ihmiselle halpaa terapiaa. Arkiliikuntakin auttaa moneen vaivaan, mutta parasta palautumista loma-aikojen ulkopuolella tarjoavat harrastukset. Lomalla onkin mukava tehdä uusia suunnitelmia syksylle ja tarkastella ajanköyttään rennommalla otteella.

Aivoja virkistäviä lomia ja törmäillään tapahtumissa!

Lomalainen Kati Klaavuniemi
Ps. Lomailen 6.7. saakka.