MARRASKUUN 2021 PÄÄKIRJOITUS

Kouvolan ydinkeskustan kehittäminen jatkuu

Elävän kaupunkikeskustan toteutumiseen vaikuttavat monet asiat. Nostan muutamia asioita, joiden uskon vaikuttavan keskustan tulevaisuuden kävijämääriin merkittävästi.

Ratamo-keskuksen avautuminen helmikuussa 2022 on yksi iso askel keskustan vetovoiman nousuun. Vaikkakin trendi on ollut molli voittoinen vuosia, niin keskustan kulisseissa ja ydinkeskustan toimistossa käy hyvä pöhinä. Päitä ei ole työnnetty keskustan puistojen pensaisiin. Meidän pitää uskoa vahvasti omaan tekemiseen.

Kouvolan Asunnot ovat antaneet ymmärtää kiinnostuksensa rakentaa uusia asuntoja lähelle ydinkeskustaa. Tämä viesti on vahva osoitus siitä, että kävelykatu Manskin ympärille halutaan muuttaa. Kouvolalaiset haluavat asua tulevaisuudessakin monipuolisten palvelujen lähellä.

Uusien koulujen rakentaminen lähelle keskustaa on myös selvä viesti siitä, missä lapsiperheetkin haluavat asua. Perheet arvostavat lyhyitä päiväkoti- ja koulumatkoja. Myös lyhyitä kävely- tai pyörämatkoja harrastuksiin toivotaan, ja niille annetaan merkittävä arvo, asuinpaikan ja katuosoitteen valinnassa.

Kouvolan keskustasta löytyy hämmästyttävän valtava määrä hyviä liikuntapaikkoja. Kilometrin säteellä keskustasta on jäähalli, uimahalli, yleisurheilukenttä, useampi jalkapallokenttä, skeittiparkki, frisbeegolf, hyppyrimäki, kuntopolut, hiihtoladut, tennis-, sulkapallo- ja padel-kentät. Keskusta-alueella voi harrastaa jääkiekkoa, taitoluistelua, pesäpalloa, koripalloa, suunnistusta, tanssia, kamppailulajeja ja monia muita lajeja.

Kouvolan ydinkeskusta nousee kukoistukseen vain ja ainoastaan sillä, että kuinka päättäväisesti keskitetään palveluja keskustaan.

Urheilukaupunki Kouvola tarvitsee keskusta-alueelle uuden uimahallin ja monitoimiareenan.

Monitoimiareenaa en näe todellakaan pelkkänä urheilupyhättönä, vaan sen merkitys uutena modernina tapahtuma-areenana toisi vetovoimaa koko Kouvolaan. Kouvola ja Kouvolan keskusta tarvitsee isoja tapahtumia. Nyt ainoa vaihtoehto on ollut jäähalli, jossa voidaan järjestää isompia tapahtumia. Vaikka Kouvolan jäähalli ei olekaan se kaikkein houkuttelevin paikka isoille valtakunnallisille seminaareille ja kokouksille, niin silti niitä halutaan siellä nytkin järjestää. Hyvänä esimerkkinä on Suomen Lions-liiton 69. vuosikokous kesäkuussa 2022 Lumon-areenalla.

Onko ruoho vihreämpää aidan takana? Olen vieraillut lukuisissa tunnetuissa tapahtumakeskuksissa ja monitoimiareenoissa. Yksi vaikuttavimmista on Turussa oleva Logomo, jossa päivittäin työskentelee noin 500 ihmistä 90 yrityksessä. Logomossa järjestetään konsertteja, kokouksia, seminaareja, kongresseja, teatterinäytöksiä, messuja, näyttelyjä, elokuvaesityksiä sekä yksityistilaisuuksia. Vuonna 2018 Logomossa järjestettiin yhteensä yli 1200 tilaisuutta ja kävijämäärä oli 320 000.

Uskoisin, että voimme tehdä Kouvolaan vieläkin tunnetumman ja houkuttavamman tapahtumakeskuksen, kun yhdistämme urheilun/liikunnan ja kulttuurin intressit yhdeksi paketiksi.

Olisiko tuossa kirjoittamassani tekstissä lääkkeet täyttää ydinkeskustan tyhjät liikehuoneistot. Aika näyttää.

Kaupallista syksyä kaikille jäsenyrityksille!

Jukka Silén
Hallituksen puheenjohtaja