JOULUKUUN 2021 PÄÄKIRJOITUS

Kaupunkikulttuuri syntyy meistä

28.11. oli ihana selata Kouvolan Sanomien verkkosivuja. Kouvolan keskustasta puhuttiin hyvää useassa jutussa. On suuri merkitys sillä, miten omastaan puhuu ja kenelle siitä puhuu. Viime aikoina tätä hyvän puhumista on ollut jo siinä määrin, että todellakin tuntuu siltä, että keskustaa kehitetään yhdessä.

Maailmassa jylläävät muutosvoimat muokkaavat kaupunkeja nyt voimalla, eikä Kouvola ole jäänyt tässä murroksessa osattomaksi. Kiihtyvä muuttoliike kasvattaa suurimpia kaupunkeja entisestään, maahanmuutto tekee niistä monikulttuurisempia ja herääminen ilmastonmuutokseen ohjaa asumiseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyviä tottumuksia. Me teemme myös Kouvolassa kouvolalaisina joka päivä valintoja, jotka vaikuttavat oman ympäristömme elinvoimaan ja kulttuuriin. Kaupat lopettavat kylistä, kun asiakkaita ei käy riittävästi. Uusia syntyy alueille, jonne kaupankäynti on siirtynyt.

Monipuolinen kaupunkikulttuuri on merkittävä veto- ja pitovoimatekijä. Se vahvistaa kaikenikäisten asukkaiden hyvinvointia elämän eri vaiheissa ja turvaa koko vähäväkisen maamme tulevaisuutta. Mutta vaikka kaupunkikulttuuri kuulostaa maailmaasyleilevältä käsitteeltä, sillä ei yleensä tarkoiteta kaikkien kaupunkilaisten kulttuuria. Kaupunkikulttuuria Kouvolassa määrittävät kaupungin luomat mahdollisuudet kaapata taloudellista arvoa ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Halutaan ”pöhinää”, josta syntyy taloudellista aktiivisuutta.

Kaupunkien keskustat ovat kaupankäynnin lisäksi elämän näyttämöitä, joissa ihmiset haluavat tavata toisiaan. Keskusta on parhaimmillaan silloin, kun siellä koetaan yhteisöllisyyttä. Viime vuosina ihmiset ovat ottaneet entistä aktiivisemman roolin Kouvolan kaupunkikulttuurin luojina: Enää kaupunkitilaa ei nähdä paikkana, jonka käyttämiseen on yksinoikeus ainoastaan julkisella sektorilla tai yrityksillä. Tapahtumat eivät tarkoita vain ammattilaisten yleisölle tuottamaa ohjelmaa. Uusi kaupunkikulttuuri on ennakkoluulotonta, ketterää, monesti myös pienellä budjetilla toteutettua – ja yhteisöllistä. Se on katusoittajia kesällä, karaokea terasseilla, loppuunmyytyjä urheilukatsomoja, yhteisiä tempauksia Taidepolku Into -tapahtumasta ja Siivouspäivästä aina Illalliseen taivaan alla ja nauttimista toisten ihmisten kohtaamisista.

Uudisrakentaminen, Lakutehdas, Uimahalli, Kulttuurikortteli.. kaikki nämä ovat hankkeita, jotka vahvistavat Kouvolan kaupallista vetovoimaa. Samalla ne antavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kehittää kaupunkikulttuuria omilla valinnoillaan. Urheilu- tai kulttuurikaupungin maine ei tule sattumalta, mutta voivat olla tärkeitä asioita silloin, kun valitaan uutta kotikaupunkia. Kaupunkikulttuuriin kuuluu se, että osallistutaan ja jaetaan kokemuksia. Mielipiteet ja mielikuvat vahvistavat kaupunkikeskustaa ja sen toimintaedellytyksiä. Kaupunkien on aina hyvä lähteä kehittämistyössä keskustan oman luonteen ja vahvuuksien tunnistamisesta ja ymmärtämisestä. Kouvolassa kehitystyössä ollaan menossa oikeaan suuntaan. Siitä kielivät jo nämä hyvät puheet oman puolesta.

Minulle Kouvolan elinvoima on paitsi tunnettuutta, vetovoimaa ja yritysmyönteisyyttä, se on myös omaleimaisen kaupunkikulttuurin kehittymistä. Kaupunki, jossa tapahtuu ja joka on asukkaidensa helposti käytettävissä, houkuttelee osaavia ihmisiä ja tätä kautta myös yritystoimintaa. Yritysten toimintamahdollisuuksia pitääkin edistää aina, kun siihen on mahdollisuus. Vanha viisaus on, että kauppa tekee kylästä kaupungin.

Muistattehan hankkia joululahjat paikallisesti!

Kaupallista joulua toivotellen,

Kati Klaavuniemi,
toiminnanjohtaja