Tiedote: Psykologinen trilleri Pudotuspeli ensi-iltaan Kouvolan Teatterissa 28.1.

Kiehtova ja koukuttava trilleri vie katsojat työnhakutilanteeseen, joka on kaikkea muuta kuin tavallinen.

PSYKOLOGISTA JÄNNITYSTÄ PUDOTUSPELIN ENSI-ILLASSA 28.1.

Psykologinen trilleri Pudotuspeli saa ensi-iltansa Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 28.1. kello 18. Kiehtova ja katsojat tiukasti otteessaan pitävä näytelmä sijoittuu erään yrityksen kokoushuoneeseen, jossa työnhakijat joutuvat yllättävään testaustilanteeseen johtajan paikkaa hakiessaan. Näytelmän ohjaa Tiina Luhtaniemi, ja rooleissa nähdään Satu Lemola, Panu Poutanen, Annina Rubinstein ja Tiina Winter. Lavastuksesta vastaa Sanna Halme, pukusuunnittelusta Helena Hankosalo, valosuunnittelusta Esa Kurri, äänisuunnittelusta Antti Helineva ja maskeeraussuunnittelusta Janika Rikkola.

Teatterillisista keinoista erityisesti äänimaailmaa hyödynnetään jännityksen luomisessa.

”Kun näytelmän tyylilajiksi valikoitui jännitys, lähdin suunnittelemaan sen äänikerrontaa elokuvamaisen äänimaiseman kautta. Mukaan yhdistettiin tekno- ja konemusiikkia. Näistä lähtökohdista kasasin ääni- ja rytmikirjaston, josta harjoituksissa kokeilemalla valikoitui käyttöön esityksessä kuultavat ja loppua kohti tiivistyvät rytmit ja äänimaisemat. Suunnittelutyössä seuraan paljon näyttelijöiden toimintaa ja heiltä saatavia impulsseja sekä tietenkin ohjaajan tekemiä ratkaisuja kohtauksen toteutustavan suhteen. Moni ratkaisu on puhtaasti näytelmän sisällön ja senhetkisen tunnelman tuottamaa”, kuvailee äänisuunnittelija Helineva.

Yllätyksellinen ja koukuttava trilleri työnhausta

Pudotuspeli on psykologinen trilleri nykyaikaisesta yrityskulttuurista. Näytelmän maailmassa työelämän ja yksityiselämän välinen raja on kadonnut ajat sitten, ja kaikki keinot ovat sallittuja työnhakijan testaamisessa.

Kansainvälisen huonekalu- ja sisustusfirman kokoushuoneessa istuu neljä työnhakijaa, joista yksi valitaan yrityksen kaupalliseksi johtajaksi. Tämä ei kuitenkaan ole mikään tavallinen työpaikkahaastattelu. Seinästä aukeaa luukku, jossa on viesti: ”yksi teistä ei ole aito hakija, vaan henkilöstöosastomme jäsen. Ensimmäinen tehtävänne on selvittää, kuka hän on. ” Tästä alkaa yllätyksiä sisältävä istunto, jossa henkilökohtaisimmatkaan salaisuudet eivät ole turvassa, eikä kenenkään todellisista tarkoitusperistä voi olla varma. Mikä tämän pelin tarkoitus on? Millaista johtajaa firma oikein hakee? Kuka pelin voittaja on?

Espanjaan sijoittuva näytelmä tunnetaan myös nimellä Grönholmin metodi, ja sen on kirjoittanut katalonialainen Jordi Galceran ja suomentanut Anu Partanen. Saavutettavuuden lisäämiseksi osa Pudotuspelin näytöksistä tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Tekstityksestä kerrotaan lisää kevään aikana.

Kaksi uutta nimeä Pudotuspelin suunnittelijoissa

Pudotuspelin maskeeraussuunnittelun on tehnyt Janika Rikkola, jolle suunnittelu on uutta Kouvolan Teatterissa, mutta joka on jo lähes parikymmentä vuotta toiminut talossa kampaaja-maskeeraajan sijaisena. Hän on kokenut Pudotuspelin suunnittelun kiehtovaksi:

”Erityisen lähellä sydäntäni ovat peruukkityöskentely ja erilaisten hahmojen luonti. Pääsin Pudotuspelissä korostamaan roolihahmojen espanjalaisia juuria sekä häivyttämään sukupuolien välisiä rajoja. Roolihahmoista tuli vahvoja ja keskenään erilaisia yksilöitä, joilla on oma tarinansa. Olen pyrkinyt tuomaan esille jokaisen persoonallisuutta pienillä hiotuilla yksityiskohdilla. Inspiraatio nousi puvustuksesta ja näyttelijäntyöstä, ja joidenkin hahmojen kohdalla ne ovat antaneet jopa yllättävän suunnan omalle työlleni.”

Helena Hankosalo aloitti työnsä Kouvolan Teatterissa viime syksynä, ja hänelle Pudotuspeli on ensimmäinen pukusuunnittelu talossa. Sitä ennen hän on työskennellyt puvustonhoitajana Rauman teatterissa sekä vierailevana suunnittelijana Hämeenlinnan Teatterissa ja Tirvan Nuorisoseurassa Kouvolassa.

”Pudotuspelissä inspiroivaa oli teoksen sijoittuminen Espanjaan sekä bisnesmaailmaan liittyvä yltäkylläisyys. Oman haasteensa loi mielenkiintoinen roolitus, jossa sukupuolirajoja rikotaan. Pienempi rooliasujen määrä on mahdollistanut vaatteiden toteuttamisen alusta alkaen, ja puvustus onkin tarjonnut haastavaa tekemistä toteuttajilleen.”

Kouvolan Teatteri
Tiedote 19.1.2023