PÄÄKIRJOITUS ELOKUU 2023

Tapahtumat saavat liikkeelle

Elokuu on Kouvolassa kuuma tapahtumakuukausi. Löytyy Kuninkuusravit, Koria roll, Kymijoki Beer festival, Taiteiden yö, monet markkinat ja niin edelleen. Vieläkö joku sanoo, että Kouvolassa ei tapahdu mitään?

No, Kouvolassa ei tapahtuisi mitään ilman yhteistyötä. Kouvolan Ydinkeskusta ry:n tapahtumista Ylikiva-katufestin mahdollistaa Kymin osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Taiteiden yön puolestaan paikalliset yritykset, Kouvolan kaupunki, OP Kymenlaakso, Pohjois-Kymen Musiikkiopisto ja Kouvolan Urheiluakatemia. Kaikessa yhteistyössä ei liiku raha, mutta taloudellistakin tukea tarvitaan. Ja tietysti myös yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Tapahtumien järjestäminen on aina haastavaa, eikä sitä tee yhtään helpommaksi alati kohoavat hinnat. Mutta ilman tekniikkaa ei esiintyjät voi esiintyä ja ilman markkinointia paikalla ei ole yleisöä. Oravanpyörä, jota on vaikea kesyttää. Budjetointiin ei tuo helpotusta myöskään se, että ihmiset tekevät nykyään päätöksiä harmittavan viimetippaan. Liput ostetaan edellisenä iltana, tavarat tilataan viime tipassa ja säätä seurataan viimeiseen saakka.

Toinen iso ongelma tuntuu edelleen olevan sitoutuminen. Varsinkin erilaiset kiertävät myyjät varailevat paikkoja ja sitten jättävät joko tulematta tai ilmoittamatta peruutuksestaan tapahtuman ollessa jo käynnissä. Myös ennakkoon laskuttaminen ja laskujen mitätöinti työllistää. Isoissa tapahtumissa paikalliset palvelut eivät kuitenkaan riitä vaan tarvitaan kiertäviä myyjiä. Ja yleisökin niitä toivoo ja nauttii ostamisen helppoudesta. Mutta eräs viime vuosina ollut pandemia vei noin 40 % kiertävistä myyjistä, joten myyjien saatavuus sekä heidän valikoimat ovat valitettavasti supistuneet.

Eniten minua harmittaa siipeilijät. Joku sijoittaa tapahtumansa toteuttamiseen paljon aikaa, rahaa ja resursseja. Sitten tekemiseen osallistumaton toteaa, että hieno tapahtuma, mutta parin sadan osallistumismaksu on liian iso, joten minäpä markkinoin omaani omilla kanavilla sanoilla Olemme mukana niin hyödyn hyvän tapahtuman imussa ilman yhdessä tekemistä.  Harmittava piirre nykyaikana. Ja harmittaa lähinnä niiden puolesta, jotka osallistuvat ja panostavat tapahtuman suunnitteluun ja markkinointiin olemalla oikeasti mukana.

Mutta tapahtumat tuovat alueelle paljon hyvää. Niitä kannattaa siis järjestää haasteista huolimatta. Tapahtumien avulla pökitetään kaupungin hyvää imagoa, tarjotaan paikallisille esiintyjille mahdollisuuksia päästä esille ja yrityksille tilaisuuksia tehdä kauppaa. Aina kun ihmiset liikkuvat, myös raha liikkuu. Ja sitä meidänkin seutukunta tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa.

Kati Klaavuniemi, toiminnanjohtaja