HUHTIKUUN PÄÄKIRJOITUS

Voihan Korona,

Koronapandemia on kohdannut meitä kaikkia yrittäjiä, palkansaajia, työttömiä, ikäihmisiä, lapsia ja nuoria.

Kukaan ei ikävä kyllä välty tai tule välttymään Koronan seurauksista. Onneksi kuitenkin Suomen hallitus ryhtyi nopeasti toimiin, että ainakin koitetaan ennaltaehkäistä, että ei toteudu 90-luvun laman jälkiseuraukset.

Onko siis löydettävissä mitään positiivista tästä tilanteesta? Useimmat vastaavat että ei, mutta jos koitetaan edes kaivaa jotain tämän pysähtyneisyyden keskellä valonpilkahdusta, niin eikö ole ollut mukavaa, kun ei ole ollut niin aikataulutettu viikko- ohjelma; kalenteri ei täynnä harrastuksia, kokouksia tai lasten harrastusten kuskailuja. Enemmän aikaa perheelle ja itselleen.

Meidän järkemme ja mieli toimii siten, että meillä on asenne johonkin. Siitä syntyy ajatus. Ajatus synnyttää tunteen ja tunne näkyy tapana toimia ja reagoida. Esimerkkejä on jo nyt ollut esillä useampia tv:ssä, lehdissä kun on syntynyt hyviä uusia ideoita, miten voidaan asioita toteuttaa ilman lähikontaktia. Mielestäni paras esimerkki on taiteiden esittäminen vanhuksille lasin läpi. On todettu, että ihminen on kekseliäs silloin kuin joutuu pakon edessä ratkaisemaan asioita, jos halutaan saavuttaa lopputulos. Kuka olisi aikaisemmin lähtenyt toteuttamaan tätä? Vähän epäilen. Tai, että palaverit, soittotunnit tai jopa tanssi- ja liikuntatuokiot siirretään verkkoon. Positiivinen asenne näkyy positiivisina tekoina. 

Positiivinen ajattelu on monipuolista, luo erilaisuutta ja innovatiivisuutta ja innovatiivisuus luo uuden kokeilemista. Jospa käännettäisiinkin asia, että tämä pysähdys ajatellaankin mahdollisuutena, ei uhkana.

Nyt on aikaa pysähtyä, miettiä ja tehdä muutoksia. Nyt alkaa uusi tekemisen suunta kohti uutta, pois turvalliselta mukavuusalueelta kohti jotain uutta mahdollisuutta.

Itse olen pohtinut tätä tilannetta nyt useista eri näkökulmista, mm. kuinka yritysjohtajat tulevat muuttamaan käsitystään etätyön tekemisen mahdollisuuksista ja pienentämään toimistotilojen kokoa. Nyt on nähty, että työntekijä pystyy tekemään työpäivänsä myös etänä ja etätyön mahdollisuuden lisääminen mahdollistaa yrityksen resursseja muualle mm. yritystoiminnan kehittämiseen ja kuinka verkkokauppojen ja muut sähköiset liiketoiminnot mahdollistavat uusia toimintatapoja tehdä perinteinen työ digitaalisesti.

Korona toi meille pakosta tilanteen, missä jokainen meistä tarvitsee laaja-alaista näkemystä, tiedon ja taidon vaihtamista ja tukea, uskallusta pyytää myös apua. Nyt ei tarvitse pärjätä yksin.

Yrityksille on mahdollistettu turvaverkko yritystoiminnan kehittämiselle, rahoitusta löytyy Business Finlandin, ELY:n Korona-rahoituksesta ja jos vielä ei ole selkeää suuntaa mitä voisi lähteä kehittämään, niin on tarjottu kaikille yrityksille mahdollisuus kehittää yritystaitojaan ja lisätä yrityksen osaamista ELY:n kehittämispalveluiden avulla, mutta pitää muistaa, että mitään ilmaista rahaa ei ole jaossa, mistä on jo hallituksen tasollakin kritisoitu. Valtio odottaa vastinetta panostukselleen. Rahoituksella odotetaan, että yritys vakauttaa yritystoiminnan, yritys kehittyy, uudistuu  ja yritys aloittaa kasvuprosessinsa. Onneksi yksinyrittäjiä ei olla myöskään unohdettu, heille on myös tulossa oma tukimuotonsa. Suomessa on toistaiseksi hyvä turvaverkko, käyttäkää ja pyytäkää apua. Jos et sinä käytä, niin joku muu kyllä käyttää.

Olet tärkeä meille;  ja sen takia päätimme myös poikkeuksellisesti hypätä täysin uuteen rooliin ja ollaan valmiita auttamaan teitä hakemaan näitä palveluita ja rahoituksia. Tämä ei kuulu mitenkään ydinkeskustojen tehtäviin,  mutta asenne ja tahto ratkaisee. Eikös?

Toiminnanjohtajamme Kati Klaavuniemi auttaa sinua selvittämään yrityksen kehittämiseen liittyvät tarpeet, joten ota rohkeasti yhteyttä. Positiivisella ajattelulla saavutetaan laadukkaita oivalluksia ja laadukasta tekemistä tulevaisuuteen.

Yhdessä päästään eteenpäin, onnistutaan ja saavutetaan hyvä lopputulos.

Pitäkää huolta itsestänne ja voimia,

Katja Airaksinen
varapuheenjohtaja