PÄÄKIRJOITUS JOULUKUU 2020

Erikoinen vuosi opetti suhteellisuudentajua

Jos kysytään, millainen vuosi 2020 oli ydinkeskustassa, helppo vastata, että erikoinen ja haasteita täynnä. Vuosi 2020 on ollut täynnä nopeaa reagointia ja toisaalta odottamista sekä epävarmuuden sietämistä.

Koronapandemian vaikutukset iskivät sekä meihin että jäseniimme vaihtelevalla voimalla. Erityisen rajusti se ravisteli ravintola- ja tapahtumaliiketoimintaa. Urheilupuolella toisilla kauden alku viivästyi ja toisilla kausi jouduttiin lopettamaan kesken. Loppuvuosi ei näytä yhtään helpommalta. Konsertteja, teatteriesityksiä tai pikkujouluja ei voida toteuttaa kuten aikaisempina vuosina. Tämä kaikki näkyy Kouvolan keskustassa, sillä erilaiset tapahtumat saavat ihmiset liikkeelle.

Koronaviruskriisin riepottelemasta todellisuudesta on liki mahdotonta löytää valoisia puolia, mutta yksi on. Vuosi 2020 on opettanut suhteellisuudentajua. Arjen murheet, jotka vielä vuonna 2019 olisivat aiheuttaneet kroonista päänvaivaa ja lisää harmaita hiuksia, ovatkin vuonna 2020 joutavaa taustakohinaa. Pienistä ideoista on kasvanut isoja hyviä juttuja. Esimerkiksi Kouvolan Komia oli yksi niistä tapahtumista, joka ensin siirrettiin ja lopulta streamattiin nettiin. Se saavuttikin netin kautta katsojia miltei kymmenkertaisesti fyysiseen tapahtumaan verrattuna.

Itselleni kaikissa asioissa on se raskain vaihe sinnitellä odottavassa valmiustilassa. Kun ei tiedä, kauanko tilanne kestää ja mitkä ovat sen seuraukset, saattaa tuntua, ettei keinoja tilanteen ratkaisemiseksi löydy. Hetki meni huomata, että nyt on tärkeä kuitenkin keskittyä siihen, mitä tilanteessa voi oikeasti tehdä ja osata päästää irti asioista, joihin ei voi vaikuttaa. Nähdä sauma ja kiilata siihen nopeasti.

Vaikeuksien keskellä syntyy myös mahdollisuuksia. Poikkeustila ja ajan vapautuminen tarjoavat kasvun paikkoja luovuudelle tai uuden taidon oppimiselle. Meillä täällä toimistolla ollaankin seurattu tiiviisti toimistosihteerimme Hennan matkaa restonomiksi. Valmistuminen häämöttää tammikuussa. Olemme myös auttaneet jäsenyrityksiämme erilaisten hakemusten täyttämisissä ja miettineet heidän kanssaan yhdessä, miten selvitä tämän ajan yli. Sitä vartenhan me täällä olemme eli jäseniämme varten.

Tänä jouluna toivon, että ihmiset käyttäisivät paikallisia palveluita. Jokaisesta eurosta, jonka kuluttaa omalla paikkakunnalla, jää iso osa tämän paikkakunnan hyödyksi. Käytetty euro kohentaa paikallistaloutta, auttaa luomaan työpaikkoja ja mahdollistaa oman paikkakunnan kehitystä. Paikallisten liikkeiden ja palveluiden tukeminen auttaa mm. nuoria työllistymään omalla paikkakunnalla. Ja nyt tarkoitan koko Kouvolan aluetta, en vain keskustaa.

Kouvolan keskusta on edelleen paikka, jossa kannattaa viettää aikaa, vaikkakin nyt pienemmissä porukoissa. Kävelykatu Manskille avautuu Manskin Kulman Joulu, jonka ikkunan takana on upea seimi, jota voi käydä katsomassa joululahja-asioillaan. Manskilla soi myös joulumusiikki ja tietysti kannattaa käydä ihailemassa keskustan upeita talvivaloja. Olemme myös mukana yritysten yhteisessä tempauksessa Kouvolan Joulukalenterissa. Ja myös vuonna 2021 Kouvolan keskustaa elävöitetään erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla.

Vilkasta joulukauppaa ja rentouttavia pyhiä toivotellen,

Kati Klaavuniemi
toiminnanjohtaja

Categories: Yleinen

Tagged as: ,