PÄÄKIRJOITUS MAALISKUU 2022

KESÄLLÄ KESKUSTASSA TAPAHTUU – OLETKO VALMIS?

Kevät tekee tuloaan. Aamuisin on jo niin virkistävää kävellä keväisessä ilmassa ja päästä nauttimaan upeasta aurinkoisesta säästä. Manskin kadullakin alkoivat lumet sulaa. Ihana kevät on tulossa ja tieto siitä, että muutaman kuukauden päästä on lumet kokonaan pois, ilahduttaa ainakin minua. Kaupunki herää taas eloon pitkään jatkuneen hiljaisuuden jälkeen.

Keskustassa alkaa taas olla elämää. Ihmiset kokoontuvat terasseille nauttimaan juomia ja ruokailijoiden määrä lisääntyy ravintoloissa. Kauppojen kevätuutuudet kiinnostavat ja saavat ihmiset liikkumaan.

Kouvolaan on kesän aikana tulossa useita vierailijaporukoita ja kesällä tapahtuu paljon. Kouvolassa on omien tapahtumajärjestäjien järjestämiä tapahtumia, mutta myös muiden tapahtumatuottajien tapahtumia kuten mm.
10.-12.6.2022 Suomen Lions-järjestön vuosikokous, Kouvolan keskusta,
18.6.2022 Kymi Grand Prix, Kouvolan ravirata
1.-3.7.2022 Rock in the City, Kouvolan keskusta
8.-10.7.2022 MotoGP-suurtapahtuma, Kymiring

Ensi kesästä uskotaan tulevan Kouvolassa vilkkaampi kuin pari kesää ovat olleet. Luvassa on useita isoja tapahtumia, joista MotoGP-viikko tulee olemaan suurin, sillä Kouvolaan odotetaan saapuvan 10 000 kisavierasta. Nyt olisi tosi tärkeätä, että yritykset pystyvät vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.  Millä houkutellaan, että vieraat saadaan tulemaan Kouvolaan myös uudestaan? Miten me, yhdistyksenä, yrittäjinä ja työntekijöinä koemme pystyvämme vastaamaan huutoon. Oletko valmis vastaanottamaan kesän vierailijat ja miksi ei myös koronan takia kotosalla pysyneet kuntalaiset?

Meillä on kokemusta asuntomessukaudesta vuodelta 2019. Yhdistyksen kanssa freesattiin kävelykadun ilmettä, teipattiin tyhjät liikehuoneistojen ikkunat ja jokainen yrittäjä huolehti loistavasti, että näyteikkunat olivat houkuttelevia.

Nyt tämä ”jumppa” olisi hyvä tehdä uudestaan. NYT ON MEIDÄN AIKAMME TAAS LOISTAA!

Kouvolan Ydinkeskustan hallitus on koko ajan tehnyt pitkäjänteisesti työtä kehittääkseen tapahtumia, tilaisuuksia ja lisäten tilaisuuksia, missä on korostunut keskustassa toimivien palveluyritysten tuotteiden myyntimahdollisuudet. Tätä varten on järjestetty esimerkiksi Yhden illan juttu -tapahtuma, jossa on ideana, että keskustojen kivijalkaliikkeet, putiikit ja ravintolat tarjoavat shoppailun ohessa spesiaaliohjelmiaan yhden illan ajan eli mukana olevat liikkeet järjestävät jotain normaalista toiminnasta poikkeavaa tavallisen työpäivän oheen. 

Haimme myös Suomen Yrittäjien Kehittämissäätiö SYKE avustusta Mystery shopping -hankkeeseen. Toivottavasti avustus kilahtaa meille, joten sen jälkeen haastetaan kaikki keskustan alueella toimivat yritykset mukaan toteuttamaan hanketta. Yhdistys panostaa myös itse hankkeelle tarjoamalla jäsenilleen työaikansa lisäksi koulutusta.

Jäsenille lisäksi tiedoksi, että ELY:n julkisen rahoituksen uudet linjaukset Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 (EAKR) Kasvun kiihdytysohjelmasta on julkaistu ja hakuaika alkaa maaliskuun aikana. Mihin sitten voidaan hakea tukea? Tiivistetysti kaikkeen mikä lisää tai kasvattaa yrityksen kilpailukykyä ja liiketoimintaa. Onko sinulla tarpeita kehittää yrityksesi brändäystä, palvelukonsepteja, viestintää tai digitaalista osaamistasi? Rahoitusta voi jokainen yritys hakea itsenäisestikin.

Kouvolan Ydinkeskusta on heittänyt kuitenkin villin ajatuksen ja lähtee organisaationa hakemaan myös tätä rahoitusta, millä lisätään jokaisen kilpailukykyä, mutta yksin ilman kumppanuuksia se ei tule onnistumaan. Tavoitteena on saada mahdollisimman moni keskustan alueella ja keskustan ulkopuolella oleva toimija mukaan, jolloin syntyy jokaiselle synergiaetuja osallistua hankkeeseen.

Mitä se sitten tulee vaatimaan? Kun on kyse hankkeesta, niin ehdottomasti se vaatii sen, että saadaan selville yrityksien tarpeet, jotta osataan kohdistaa kehittämistoimenpiteet oikein. Tullaan siis lähestymään teitä kyselyllä ja järjestämään työpajaillan.

Toiseksi, vaikka Kouvolan Ydinkeskusta hakee rahoitusta, niin hankkeeseen pitää aina olla 50 % omarahoitusosuus. Tämä siis tullaan keräämään osallistujilta, mutta mistään suurista summista ei tulla puhumaan.

Jos nyt heräsi voimakas tunne, että tahdot ehdottomasti mukaan tähän hankkeeseen, niin ilmaise kiinnostuksesi yhdistyksemme toiminnanjohtajalle Kati Klaavuniemelle.

  • Harkinnanvarainen avustus, jota voidaan myöntää pääasiassa pk-yrityksille innovatiivisiin, kasvuun tai kansainvälistymiseen liittyviin kehittämistoimenpiteisiin sekä aineellisiin ja aineettomiin investointeihin.
  • Tarkoituksena on kannustaa yrityksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtäävään, määrätietoiseen, pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen liiketoiminnan kehittämiseen ja uudistamiseen.

Onnistunutta kevättä ja kesää!

Katja Airaksinen
hallituksen varapuheenjohtaja
Kouvolan Ydinkeskusta ry