PÄÄKIRJOITUS TOUKOKUU 2022

Kouvolan keskustassa positiivista kehitystä keskustan elävöittämiseksi

Nostan neljä merkittävää asiaa esille, jotka tulevat vireyttämään Kouvolan keskustaa.

Ensimmäinen on Ratamo-keskuksen avautuminen kesäkuun alkuun mennessä.

Toinen on huhtikuussa tiedotettu, ja syksyllä 2022, avautuva YPT eli yrityspalvelutalo entiseen kauppakeskus Manskiin. Yrityspalvelutalo on paikallisten yrittäjien, yrittäjäjärjestöjen,Kouvolan kaupungin omistavan Kouvola Innovation Oy:n (Kinno) sekä Kymenlaakson Kauppakamarin erinomainen näyte voimien yhdistämisestä. Tällainen yhteistyö viestittää vahvasti siitä, että halutaan luoda merkittävästi lisää elinvoimaa kaupunkiin. Tässä vaiheessa taloon ovat tulossa ainakin LUT-yliopiston Kouvolan yksikkö, ammattikorkeakoulu XAMK, Kouvolan ammattiopisto Eduko ja Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus KRAO.

Kolmas on tuore kaupungin valtuuston päätös uuden modernin uimahallin sijoittumisesta urheilupuistoon kävelymatkan päähän keskustasta. Vanha uimahalli saneerataan ja siihen tehdään laajennus, johon tulee mm. 50 metrin allas. Valmista pitäisi olla vuonna 2026.

Neljäs on teknisen lautakunnan tekemä päätös Oikokatuun liittyen, jossa Oikokadulla tulevana kesänä kokeillaan ”Shared space” eli jaetun tilan kokeilua. Shared space eli jaettu tila, tai yhteinen tila, on Hollannista lähtöisin oleva suunnittelumetodi, jossa kaikki liikennemuodot yhdistetään samaan katutilaan, ja jalankulkijat otetaan enemmän huomioon verrattuna tavalliseen katuun.

Kadusta tulee sellainen, että autoilija tai muu ajoneuvon kuljettaja huomaa liikkuvansa hänelle itselleen ja jalankulkijoille yhteisesti tarkoitetulla alueella, jossa tulee ajaa hitaasti ja väistää jalankulkijoita. Oikokatu muuttuu niin sanotusti pihakaduksi. Nopeusrajoitus tulee olemaan 20 km/h, ja kadun molempiin päihin asennetaan pihakadusta ilmoittavat liikennemerkit. Liikenne tulee säilymään kuitenkin kaksisuuntaisena.

Tällä kokeilulla on tarkoitus tehdä oikokadusta nykyistä miellyttävämpi ja viihtyisämpi tila, joka yhdistää Keskuspuiston, Keskikadun ja Kouvolankadun parempana läpikulun ja oleskelun alueena. Jatkossa selvitetään Oikokadun mahdollista muuttamista osittain kävelykaduksi vuonna 2023. Katu toimisi kävelykatuna vain kesäisin.

Kesän tulevien tapahtumien osalta valmistelut ovat käynnissä. Ydinkeskusta yhdistyksen toimistolla tehdään hartiavoimin töitä, jotta suunnitellut tapahtumat voitaisiin toteuttaa ilman rajoituksia ja peruutuksia.

Ensiksikin kiitän, että luit pääkirjoituksen ja toiseksi toivotan sinulle oikein hyvää ja aurinkoista kesää!

Jukka Silén
Hallituksen puheenjohtaja
Kouvolan Ydinkeskusta ry