Pääkirjoitus marraskuu 2022

Säästämmekö energiaa vai euroja?

Kouvolan Sanomien kirjoitus 22.10. herätti miettimään, eroaako Kouvolan tapa energiansäätötavoitteissa muista kaupungeista. Jotenkin ihmetytti, että Kouvola on asetettu pahaksi pojaksi, kun Kouvola säästää euroja eikä energiaa. Lähikaupungit säästävät nähtävästi energiaa eikä euroja. Katsotaanpa mitä sanottiin?

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo sähkön ja muiden energian kulujen nousevan miljoonalla eurolla ensi vuonna. Sen vuoksi talousarvioehdotukseen on kirjoitettu miljoonan euron säästötavoite.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo, että sähkön hinta nousee 30 % (vain?), joten työryhmä on miettinyt tapoja säästää energiankulutuksessa. Loppuun tietysti kommentti, että Lappeenranta ei säästä euroja, vaan tehostaa energian säästämistä. Niinpä tietysti.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen valaisee Mikkelin energiakustannuksiksi 12–13 miljoonaa euroa ja nyt se on budjetoitu 9,5 miljoonaksi euroksi eli säästöä tulee.

Vain Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ei kirjoituksessa ottanut kantaa euroihin, vain säästökohteisiin.

Eli säästämmekö energiaa vai euroja? Ne ovat aivan sama asia. On hurskastelua sanoa, että säästämme energiaa emmekä euroja. Säästöä pitää tehdä, jotta meillä ei ole pula energiasta talvella ja talous pysyy kunnossa.

Osa kunnista on tehnyt pitkän, kiinteähintaisen ja nykyhintoihin nähden edullisen sähkösopimuksen. Hinnan nousu ei välttämättä vaikuta tähän tai ensi vuoteen paljoakaan. Toiset kunnat joutuvat painimaan asian kanssa välittömästi tänä vuonna ja sopeuttamaan toimintaansa. Tuntematta asiaa, näemmekö jossakin vaiheessa pitkäaikaisia suojausmekanismeja sähkön hinnalle samalla tavalla kuin valuutoille?

Kuntalainen miettii eri tapoja säästää itse sähköä (=euroja). Iltapäivälehdet ja sähköyhtiöt kertovat sivuillaan kilpaa, kuinka säästät sähköä. Välillä joutuu miettimään mihin kuuluisa maalaisjärki on kadonnut. Aurinkopaneelien myynti on kasvanut kolminkertaiseksi viime vuoteen verrattuna ja sähköautojen, ladattavien hybridien ja ei-ladattavien hybridien myynti on noussut rajusti muutaman vuoden sisällä. Vielä viime vuonna löin ystävän kanssa vetoa, että en osta ladattavaa autoa viiden vuoden sisällä. Hävisin vedon puolen vuoden sisällä. Aikaisemmin sähkö on ollut itsestäänselvyys. Sitä tulee töpselistä ja sähköyhtiö lähettää laskun. Nyt joutuu oikeasti miettimään omaa käyttäytymistä.

Energistä talven odotusta ja kynttilänvalossa tunnelmoimista,

Juha Päivärinta
hallituksen jäsen
Kouvolan Ydinkeskusta ry